‘In welke wijk je woont is belangrijker dan de woning’

Een prettige buurt of wijk is voor de Nederlander de belangrijkste woonfactor. Wanneer het gaat om het kopen van zijn droomhuis heeft dezelfde Nederlander liever een jaar korter leven dan het verkopen van zijn auto. Dat blijkt uit een onderzoek onder 500 lezers van Psychologie Magazine in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in onroerende goederen (NVM).

Voor droomhuis liever korter leven dan de auto wegdoen

Uit het onderzoek van Psychologie Magazine blijkt dat Nederlanders grote offers willen brengen voor hun droomhuis. De meest genoemde offers zijn:

  • een half uur langere woon-werkreistijd (71%),
  • een half uur of langer verder van naaste familieleden en goede vrienden wonen (66%),
  • een ingrijpende verbouwing van een half jaar of langer doorstaan (52%),
  • bezuinigen op vakanties (44%).

Opmerkelijk is verder dat mensen het prima vinden om voor hun droomhuis een andere baan te zoeken, en zelfs minimaal een jaar van hun leven ervoor in te leveren (18%).

Woonwensen: hoe ziet de ideale woning eruit?

Wat de ideale woning voor de Nederlander inhoudt, is ook onderzocht. De meest belangrijke wensen:

  • een fijne buurt of wijk (52%),
  • geen of weinig geluidsoverlast van de omgeving of buren (49%),
  • veel leefruimte/ lage woonlasten (beide 43%),
  • veel buitenruimte (42%),
  • een goed te onderhouden huis/ veel privacy (beide 41%).

Droomwoning: NVM over het onderzoek

NVM-voorzitter Ger Jaarsma noemt de uitkomsten van het onderzoek nuttig. “Het laat weer eens zien dat de Nederlander verder kijkt dan de muren van zijn eigen woning. Dat de wijk sfeer moet hebben, veiligheid biedt en de juiste voorzieningen biedt, weegt voor de mensen het zwaarst. Dat gezegd hebbend, weet ik dat een NVM-makelaar bij de aankoop van een woning een cruciale rol kan spelen in het realiseren van de droomwoning voor mensen. Onze leden weten niet alleen alles van woning, maar kunnen ook ragfijn aangeven hoe aantrekkelijk een bepaalde buurt of wijk voor ieder individu is. Zo leveren we maatwerk voor ieders behoefte.”

De resultaten van het onderzoek plus achtergronden en tips om je eigen droomhuis dichterbij te brengen, staan in het aprilnummer van Psychologie Magazine, in een speciale huizenspecial in samenwerking met de NVM.

4.1/10 - (4 stemmen)