Verzekeraars gaan fraude harder aanpakken met boete van 532 euro

Wie door zijn of haar verzekeraar wordt betrapt op fraude, kan voortaan een boete krijgen van 532 euro.
De maatregel is bedoeld om verzekeringsfraude harder aan te pakken en potentiële fraudeurs te ontmoedigen.

Ook eenvoudige fraude leidt er volgens het Verbond van Verzekeraars toe dat klanten jaarlijks “tientallen euro’s” te veel betalen. Verzekeraars gaan hun eigen onderzoekskosten naar fraude nu via een vaste schadevergoeding direct verhalen op de daders.

“Het is lik-op-stukbeleid. Wie fraudeert, krijgt direct de rekening gepresenteerd”, aldus directeur Richard Weurding van het verbond donderdag. Naast het opleggen van een boete zullen verzekeraars ten onrechte uitgekeerd geld terugvorderen. Ook wordt aangifte gedaan.

Meer verzekeringsfraude

In 2015 werden 8.336 gevallen vastgesteld waarbij was gesjoemeld met verzekeringen, ruim 7 procent meer dan in het jaar ervoor. Met deze opgespoorde zaken was in totaal 79 miljoen euro gemoeid.

”De directe aansprakelijkstelling bij verzekeringsfraude past in de huidige trend dat slachtoffers van criminaliteit steeds weerbaarder worden”, aldus minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.

Hij vindt dat een goede ontwikkeling. ”Misdaad mag niet lonen en benadeelde burgers en ondernemers moeten schadeloos worden gesteld.”

Rate this post