Toezichthouder AFM wil dat huiseigenaren extra gaan aflossen op hypotheek

De toezichthouder is bang voor gedwongen huizenverkopen voor mensen met aflossingsvrije hypotheken. Miljoenen huiseigenaren moeten daarom worden aangespoord om hun aflossingsvrije hypotheek extra te gaan aflossen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat dit nodig is om ernstige problemen voor te zijn. Hierover schrijft de Volkskrant vrijdag en eerder AM:WEB.

Onderzoek consumentengedrag aflossen hypotheek

De AFM heeft een onderzoeksteam opgestart samen met de twee hypotheekverstrekkers Florius en ING om te kijken hoe mensen in beweging zijn te krijgen, zodat meer huiseigenaren hun hypotheek extra gaan aflossen. Ongeveer 30% van alle woningbezitters heeft een hypotheek die helemaal of voor een deel aflossingsvrij is.

Groot probleem nadat hypotheekrenteaftrek vervalt

Er zijn grote zorgen bij de toezichthouder dat veel woningeigenaren met een hypotheek na 30 jaar bij het vervallen van de hypotheekrenteaftrek hun woonlasten niet meer kunnen betalen en daarom onder dwang van de geldverstrekker hun huis moeten verkopen.

In het geval van een aflossingsvrije hypotheek heeft de eigenaar van een huis alleen te maken met het betalen van rente over het bedrag dat er voor het huis is geleend. Gedurende de looptijd van de hypotheek lost hij de hypotheekschuld niet af.

Veel consumenten met een hypotheek kunnen aan het einde van de looptijd hun hypotheek vaak niet aflossen doordat men dat niet kan opbrengen. Het oorspronkelijk geleende bedrag is vaak hoger dan een ton.

Pensioen

De periode van 30 jaar genieten van hypotheekrenteaftrek vervalt vaak op het moment wanneer voor veel mensen hun pensioen ingaat. De samenkomst van deze twee zaken kan natuurlijk erg ongelukkig zijn. Het brengt namelijk met zich mee dat er een groot bedrag moeten worden afgelost wanneer het inkomen van de huiseigenaar sterk daalt.

In het jaar 2001 is de hypotheekrenteaftrek beperkt tot een periode van 30 jaar. In 2031 zullen om die reden de eerste huiseigenaren te maken kunnen gaan krijgen met bovengenoemde situatie.

4.5/10 - (8 stemmen)