Tips

Tips

Hypotheekrente.com voorziet u graag van hypotheektips die u voordeel kunnen opleveren. Hieronder vindt u praktische informatie over verbouwen, de Starterslening en de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Starterslening
Wilt u voor het eerst een woning kopen, maar staan de hoge woonlasten in de weg? Met de Starterslening kunt u in veel gevallen toch uw beoogde woning kopen.

De Starterslening, aangeboden door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) en een aantal gemeenten in Nederland, overbrugt het verschil tussen de verwervingskosten van uw woning en het bedrag dat u maximaal bij de bank kunt lenen volgens de normen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De hoogte van de Starterslening hangt af van uw inkomen, eigen vermogen en de voorwaarden van de desbetreffende gemeente.

De Starterslening heeft een rentevaste periode van 15 jaar en heeft een looptijd van maximaal 30 jaar. Daarnaast betaalt u de eerste drie jaar geen rente en aflossing. Indien u denkt de maandlast niet te kunnen betalen, dan kunt u tegen betaling een hertoetsing aanvragen en vervolgens een maandlast overeenkomen en betalen die past bij uw inkomen op dat moment, gekoppeld aan de dan geldende normen van de NHG. Uw gemeente heeft voorwaarden opgesteld waaraan u moet voldoen om voor de Starterslening in aanmerking te komen en wat de maximale hoofdsom van de Starterslening is. Neem hiervoor contact op met uw eigen gemeente. Wilt u geadviseerd worden over de starterslening maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur.

Meer informatie kunt u vinden op de site van SVn.
http://www.svn.nl/producten/Starterslening

Nationale Hypotheek Garantie – NHG
De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) werd in 1993 opgericht op initiatief van het Ministerie van VROM en de VNG met als doel het creëren van een duurzaam en gunstig klimaat voor de financiering van het eigen woningbezit in Nederland. Het WEW verstrekt daartoe de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). NHG is een garantie op hypothecaire leningen voor de aankoop en verbetering van een eigen woning. Indien de woning onverhoopt moet worden verkocht en de opbrengst is lager dan de hypotheekschuld, betaalt het WEW de restschuld aan de geldgever.

De Nationale Hypotheek Garantie is dé garantie op hypotheken. Een lening met NHG is veilig, verantwoord en voordelig. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor de NHG? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur.

Kijk voor alle voorwaarden op nhg.nl.

Verbouwen
Verbouwplannen? Er zijn een aantal manier waarop u dit kunt financieren.

1) Hypotheek verhogen
Heeft u een hogere inschrijving op uw hypotheek? Dan kunt u zonder tussenkomst van een notaris uw hypotheek verhogen tot het maximaal ingeschreven bedrag. Het is wel van belang dat een hypotheekadviseur toetst of het verhogen van uw hypotheek mogelijk en wenselijk is op basis van uw financiële situatie.

2) Tweede hypotheek afsluiten
Een tweede hypotheek kunt u afsluiten naast een bestaande hypotheek. Voor het afsluiten van een tweede hypotheek moet u naar een notaris. Laat u eerst goed informeren en maak een afspraak met een hypotheekadviseur om uw wensen en de passende mogelijkheden te bespreken.

3) Extra consumptief krediet
Wilt u een klein bedrag extra lenen? Dan kan een consumptief krediet interessant zijn. U heeft dan niet te maken met extra kosten als notaris- en taxatiekosten. Als u dit bedrag gebruikt voor de verbouwing van uw woning is de rente, evenals bij een hypotheek, fiscaal aftrekbaar.

Verbouwingstips
Is uw hypotheek lager dan € 245.000? En gaat u verbouwen? Informeer dan naar de mogelijkheid om je hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voor energiebesparende maatregelen tot € 6.500,- kunt u bij hypotheken met NHG in veel gevallen extra lenen. Vraag een hypotheekadviseur naar de mogelijkheden.

Levensverzekering – Overlijdensverzekering
Als u een huis koopt en daarvoor een hypotheek afsluit, is het soms verplicht om een levensverzekering af te sluiten. Het type levensverzekering wat dan bedoeld wordt is meestal een overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering geeft de bank of de hypotheekverstrekker de zekerheid dat de hypotheeklening ook bij uw overlijden gewoon afbetaald wordt.

Vaak moet de overlijdensrisicoverzekering verpand worden aan de hypotheekverstrekker. Dat betekent dat het geld dat uitgekeerd wordt bij overlijden direct naar de hypotheekverstrekker wordt overgemaakt en hiermee de hypotheek verlaagd wordt. In veel gevallen zal de verplichte overlijdensrisicoverzekering ook al door de hypotheekverstrekker worden aangeboden. Van dezelfde bank als waar u de hypotheek afsluit, of van een verzekeraar waarvan producten worden geadviseerd.
Het is goed om te weten dat het bijna altijd mogelijk is een overlijdensrisicoverzekering los af te sluiten. En, dat u daarmee mogelijk goedkoper uit bent. Vraag wel altijd na welke eisen er gesteld worden aan uw overlijdensrisicoverzekering.
Heeft u de overlijdensrisicoverzekering bij de hypotheekverstrekker afgesloten? Overstappen is dan vaak mogelijk, hier zijn mogelijk wel kosten aan verbonden. Vraag altijd eerst toestemming aan de hypotheekverstrekker voordat u een nieuwe overlijdensrisicoverzekering afsluit en overstapt.
Levensverzekering verplicht?
Bij een hypotheek die onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is afgesloten is een overlijdensrisicoverzekering verplicht indien de hypotheek meer dan 80% van de waarde van uw woning bedraagt.
Hebt u een hypotheek zonder NHG? Dan is een overlijdensrisicoverzekering vaak niet verplicht. Toch kan het ook dan verstandig zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Mocht u komen te overlijden dan laat u eventuele nabestaanden in ieder geval niet achter met een hoge hypotheekschuld.

Beoordeel deze pagina