Stijgende hypotheekrente bij veel geldverstrekkers

In de eerste en tweede week van juli hebben veel aanbieders van hypotheken aangekondigd dat de hypotheekrente gaat stijgen. Dit blijkt uit rente-updates van meer dan tien geldverstrekkers als reactie op een stijgende kapitaalmarktrente.

Stijging hypotheekrente

Op 3 juli hebben Rabobank en Centraal Beheer als eerste de hypotheekrente verhoogd. Hierna volgde vele renteverhogingen en aankondigingen van andere partijen. Zo volgden onder meer Merius Hypotheken, bijBouwe, Hypotrust, ING, ABN-AMRO, Obvion, ASR Verzekeringen, BLG Wonen en MUNT Hypotheken met een verhoging van de hypotheekrente.

Waarom stijgt nu de hypotheekrente?

De prijs die aanbieders van hypotheken zelf betalen om geld te lenen of hun prijs op baseren, is aan het stijgen. Deze zogenoemde kapitaalmarktrente stond eind juni bij een periode van 10 jaar lening nog op 0,456%. Een paar weken later is dit gestegen tot 0,670%. Voor banken, verzekeraars en regiepartijen is de stijging van de kapitaalmarktrente van ongeveer 50% een belangrijke reden om de rente op eigen producten te verhogen.

De flinke stijging van de kapitaalmarktrente heeft te maken met het signaal van de Europese Centrale Bank (ECB) die grote macro-economische gevolgen heeft. Het gaat hierbij om geleidelijke afbouw van het opkoopprogramma van staatsobligaties. Hierdoor is de koers van de euro gestegen, daarmee ook die van de kapitaalmarktrente en vervolgens de hypotheekrente.

4.7/10 - (5 stemmen)