Stichting Woekerrente start miljoenenclaim vanwege ‘onterechte’ risico-opslag hypotheek

Huiseigenaren met een spaarhypotheek, die onterecht te veel hypotheekrente hebben betaald aan een geldverstrekker moeten daarvoor worden gecompenseerd.

Claimadvocaat William Schonewille is om dit voor elkaar te krijgen een actie begonnen vanuit Stichting Woekerrente waar huiseigenaren zich kunnen aanmelden en vrijblijvend laten controleren of men ten onrechte teveel hypotheekrente heeft betaald vanwege niet bestaande risico’s.

Banken laten hun klanten een extra rente in de vorm van een ‘risico-opslag’ betalen wanneer de waarde van het huis lager is dan het hypotheekbedrag. Bij een spaarhypotheek wordt echter een spaarpot opgebouwd binnen een apart spaarekening. Hierdoor wordt het risico dat de klant zijn hypotheek niet kan aflossen steeds lager en kan het risico zelfs helemaal verdwijnen. Ondanks deze situatie blijven banken de risico-opslag in stand houden bij verlenging van de rentevasteperiode.

Beleid risico-opslag hypotheek

Volgens de stichting Woekkerrente maken vijf hypotheekverstrekkers schuldig hieraan. Het gaat om: Achmea, Delta Lloyd, ING, Obvion en SNS. Stichting Woekerrente eist dat het beleid wordt aangepast en dat gedupeerde klanten worden gecompenseerd.
“Eerst zullen wij onderzoeken of het mogelijk is om via onderhandelingen met de banken op korte termijn tot een redelijke oplossing te komen. Indien dat niet mogelijk blijkt, zijn we klaar om een juridische procedure te starten”, aldus voorzitter Lucia Melcherts.

De Volksbank, moederbedrijf van hypotheekverstrekkers SNS, RegioBank en BLG Wonen, heeft laten weten dat de renteopslag wel degelijk aangepast wordt wanneer blijkt dat er geen of verminderd risico is. Aan het einde van de rentevaste periode vindt dat automatisch plaats en tussentijds op verzoek van de klant, volgens de bank.

4.5/10 - (2 stemmen)