Starter op de huizenmarkt is gemidddeld bijna veertig jaar

Huizenkopers worden steeds ouder en weinig jonge mensen profiteren momenteel van de lage hypotheekrente. De gemiddelde leeftijd wanneer mensen in Nederland een huis gaan kopen, is de afgelopen jaren flink gestegen door knelpunten op de hypotheekmarkt. De stijging heeft namelijk slechts voor een deel te maken vanwege de stijging van de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse bevolking. In 2016 was de huizenkoper gemiddeld 39,4, zo blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Nieuw record

Dit is een record leeftijd sinds het onderzoekbureau in 1995 hierover statistieken is gaan bijhouden. In vergelijking met 2010 betekent dat een toename van vier jaar. De gemiddelde leeftijd van alle Nederlanders is in dezelfde periode met slechts 1,4 jaar gestegen.

Huizenkopers waren in 1995 gemiddeld 34,6 jaar oud en dat bleef in de eerste jaren daarna ongeveer hetzelfde. Vanaf 2002 is er een stijging ingezet tot 36,1 jaar in 2007. Door de crisis op de huizenmarkt is hieraan een einde gekomen. Aangezien de doorstroming op de woningmarkt stagneerde, is het aandeel starters in de jaren tussen 2008 en 2010 toegenomen.

Knelpunten starters

De doorsnee huizenkoper is na deze tijd in rap tempo ouder geworden, heeft volgens het CBS te maken met onder andere de strenge regels rondom de hypotheekverstrekking die in de laatste jaren zijn gaan gelden. Hierdoor moeten starters meer eigen geld mee brengen en sparen voordat men een eigen huis kan gaan kopen.

4.6/10 - (9 stemmen)