Recordaantal woningverkopen verwacht

ABN Amro verwacht dat het aantal woningverkopen dit jaar een recordhoogte zal bereiken. In plaats van een eerder voorspelde groei van 15 procent, rekent het economisch bureau van de bank nu op een groei van 20 procent tot 214.000 transacties. Dat blijkt donderdag uit een rapport van de bank.

Ook de prijzen zullen harder stijgen dan aanvankelijk werd gedacht. De economen gaan nu voor dit jaar uit van een prijsstijging van 5 procent in plaats van de eerder geraamde 4 procent.

Oorzaak lage hypotheekrente

“De belangrijkste verklaring voor de aanhoudende verbetering van de woningmarkt vormt de hypotheekrente“, aldus de analisten van ABN Amro. Daarnaast groeit de economie en verbetert de situatie op de arbeidsmarkt. “Dat sterkt het vertrouwen bij huizenkopers.”

Bovendien is er sprake van een inhaalvraag. “Na jaren van uitstel zet een steeds grotere groep kopers de stap naar een nieuwe woning.” En mede doordat de huren in de afgelopen jaren relatief hard zijn gestegen, heeft een meerderheid van de huishoudens weer een voorkeur voor een koopwoning.

Schaarste koopwoningen

De economen verwachten wel dat de stijging in het aantal verkopen volgend jaar stokt, onder andere doordat geschikte koopwoningen schaarser worden.

De groeiverwachting voor het aantal transacties daalt van 5 procent naar 0 procent. Wel verhoogde ABN Amro de raming van de prijsstijging van woningen. Die verwachting is met 2 procentpunt bijgesteld naar 5 procent.

Dit is vooral vanwege het zogenaamde overloopeffect. De forse waardestijging in 2016 duwt het prijsgemiddelde van 2017 omhoog.

4.8/10 - (3 stemmen)