Record aantal consumenten zijn overgestapt naar nieuwe energieleverancier

Nog nooit zijn er zoveel consumenten overgestapt van energieleverancier als in de afgelopen twaalf maanden. Tussen medio 2015 en medio 2016 stapte 17% van de energieconsumenten over. Consumenten die al eens zijn overgestapt, doen dit ook vaker. Ongeveer 64% van deze groep is twee keer of vaker overgestapt. Dat blijkt uit de Energiemonitor die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft gepubliceerd.

Door over te stappen dwingen consumenten de energieleveranciers om te concurreren. Dat leidt tot hogere klanttevredenheid, betere dienstverlening en lagere energieprijzen. Nederlandse consumenten kunnen tot ruim 300 euro per jaar op hun energiejaarrekening besparen. De hoogte van de besparing verschilt per looptijd van het contract. Consumenten die nog nooit zijn overgestapt, kunnen het meeste besparen.

Frank Reyneke, van Energiewijzer.nl: “Energie vergelijken met onze Energiewijzer is gemakkelijk, snel en gratis. Veel consumenten zijn inmiddels bewust van de mogelijkheid om geld te besparen door ieder jaar te switchen. Maar we zijn er nog niet. Een groot aantal mensen is nog nooit van Energieleverancier overgestapt en dat is natuurlijk heel zonde.”

Henk Don, bestuurslid van de ACM: “De ACM vindt het belangrijk dat consumenten het aanbod van de ruim vijftig energieleveranciers onderling goed kunnen vergelijken. Daarom hebben we met de energieleveranciers afgesproken dat zij consumenten een aanbod op maat doen. Een dergelijk aanbod is beter te begrijpen en te vergelijken met andere aanbiedingen in de markt. Hierdoor kunnen consumenten makkelijker een keuze maken en overstappen.”

Uit Europese publicaties van ACER (Agency for the cooperation of energy regulators) en CEER (Council of European energy regulators) blijkt verder dat Nederland voor zowel elektriciteit als gas een van de meest competitieve markten in Europa heeft. In Nederland stappen relatief veel consumenten over van energieleverancier. Zij kunnen daarbij kiezen uit een relatief groot aantal leveranciers en kunnen gemakkelijk prijzen vergelijken.

Inforgraphic energiemoonitor eerste helft 2016

4.4/10 - (14 stemmen)