Meer verkochte koopwoningen geregistreerd in juli

Er zijn in juli 7,1 procent meer koopwoningen verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het Kadaster registreerde woensdag 19.723 verkochte woningen, in juli 2015 waren dat er 18.422. Vergeleken met juni 2016 bedraagt de toename de afgelopen maand 10,4 procent.

Van alle typen woningen werden er meer verkocht. De verkoop van vrijstaande woningen nam met ruim 18 procent het meest toe. Bij twee-onder-eenkapwoningen is de stijging het minst, met een toename van 1,7 procent.

Provincies

Volgens het Kadaster stegen de woningverkopen in vrijwel alle provincies, behalve in Noord-Holland. Daar was sprake van een daling van 3,4 procent. Overijssel is met 21,3 procent de grootste stijger.

Ten opzichte van een jaar eerder nam het aantal geregistreerde hypotheken in juli 2016 toe met 8,4 procent tot 27.813. In juli 2016 vonden daarnaast 196 executieveilingen plaats, een daling van 22,5 procent ten opzichte van juli 2015.

Huizenverkoop in de lift

De huizenverkoop zit al tijden in de lift, vooral als gevolg van de extreem lage hypotheekrente. Daarnaast liggen de prijzen van koopwoningen nog altijd ruim onder het niveau van voor de crisis in 2008.

Volgens het Kadaster zijn er vorige maand 8,4 procent meer hypotheken geregistreerd dan een jaar eerder. Ook werd bekend dat er in juli 196 gedwongen huizenverkopen hebben plaatsgevonden. Dat was 22,5 procent minder dan vorig jaar.

Tekort nieuwbouwwoningen dreigt

Door de grote vraag dreigt volgens de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB een tekort aan nieuwbouwwoningen in Nederland. ”Door gebrek aan plancapaciteit en trage procedures dreigt de nieuwbouwmarkt weldra droog te koken”, aldus de vereniging woensdag.

In de eerste zes maanden van dit jaar hebben projectontwikkelaars en bouwers bij elkaar opgeteld volgens de NVB 16.856 nieuwe koopwoningen verkocht, 14 procent meer dan een jaar eerder.

Rate this post