Meer extra aflossingen in 2014

Meer extra aflossingen in 2014

Uit onderzoek bij een aantal Nederlandse banken is gebleken dat consumenten in 2014 meer extra aflossingen hebben gedaan op hun hypotheek in vergelijking met 2013. Bij ABN Amro steeg het bedrag aan extra aflossingen met 18 procent, bij Rabobank met 25 procent en bij de grootbanken was de koploper ING, daar steeg het bedrag aan aflossingen met 29 procent.
Rabobank is de grootste hypotheekverstrekker van Nederland, daar werd voor 4 miljard euro aan extra aflossingen ontvangen, bij ABN Amro was dit € 2,7 miljard en bij ING € 2,1 miljard. De reden voor de extra inlossingen wordt onder andere toegeschreven aan de tijdelijke verruiming van de schenkingsvrijstelling.

Schenkingsvrijstelling
De schenkingsvrijstelling dient als stimulering voor de woningmarkt. Met de schenkingsvrijstelling was het tot 1 januari 2015 mogelijk om € 100.000 euro te schenken waarbij het bedrag gebruik diende te worden voor de eigen woning. De regeling is veelal gebruikt door ouders om de kinderen te ondersteunen bij het aankopen van een eigen woning of voor het inlossen van de hypotheekschuld.

Minder lenen en meer aflossen
Naast de schenkingsvrijstelling zorgt ook een veranderende consument voor extra inlossingen. Tot de kredietcrisis was het gebruikelijk om de eigen woning volledig te financieren omdat de woningwaarde jaar na jaar steeg, de overwaarde werd vervolgens benut om opnieuw te financieren zodat de woningeigenaar geld van de bank ontving die geconsumeerd kon worden. Door de dalende huizenprijzen zijn de woningeigenaren tot het inzicht gekomen dat de huizenprijzen niet alleen maar kunnen stijgen maar ook kunnen dalen. Sinds de piek van de huizenprijzen in 2008 is de gemiddelde woningwaarde met ongeveer 19 procent gedaald.

Redactie Hypotheekrente.com

Rate this post