Meefinancieren Restschuld steeds vaker mogelijk

Meefinancieren Restschuld steeds vaker mogelijk

In navolging van de Rabobank kan nu ook bij ABN Amro de restschuld worden meegefinancierd. Dit initiatief zal er voor zorgen dat de hypotheekmarkt verder in beweging kan komen.
Klanten die achterblijven met een restschuld door de verkoop van de woning hebben de mogelijkheid om de restschuld mee te financieren in een nieuwe hypotheek zonder dat het rentetarief verhoogd zal worden met een opslag. Deze mogelijkheid was er al voor bestaande klanten maar dit is nu ook mogelijk als nieuwe klant bij de bank. ABN Amro verwacht op deze wijze een bijdrage te leveren aan betere doorstromingsmogelijkheden voor klanten op de woningmarkt.
Vereniging Eigen Huis prijst het initiatief maar stelt wel dat het niet nieuw is dat een bank deze mogelijkheden aanbiedt. Volgens VEH bieden meerdere grootbanken het meefinancieren van restschulden aan, ongeacht de bank waar de restschuld loopt.

ABN Amro biedt klanten met een restschuld aan om maximaal 115 procent van de marktwaarde van de nieuwe woning te financieren, dit is inclusief de restschuld. Een belangrijke voorwaarde in uiteraard wel dat de maandlast voor de klant betaalbaar is. De regeling zal vaker door jonge woningeigenaren gebruikt worden omdat deze groep in bijna de helft van de gevallen een restschuld heeft. Van alle woningbezitters heeft ongeveer een 25 procent een hogere hypotheek dan de woningwaarde, dit komt neer op 1 miljoen woningen. De gemiddelde restschuld bedraagt gemiddeld 30.000 euro.

Belastingdienst

Als de woningeigenaar vanaf 28 oktober 2012 de woning heeft verkocht en er een restschuld is overgebleven dan kan de woningeigenaar de betaalde rente en financieringskosten van de restschuld maximaal 15 jaar aftrekken.

Redactie Hypotheekrente.com

Rate this post