Lage hypotheekrente maakt vakantiewoning populair

Er zijn in 2015 flink meer vakantiewoningen verkocht. Het aantal verkochte recreatiewoningen is vorig jaar bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar ervoor vanwege de historisch lage hypotheekrente. Afgelopen jaar zijn 3.130 nieuwe of bestaande vakantiewoningen verkocht, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vrijdag op basis van het onderzoek Nederlandse markt voor recreatiewoningen 2016. Een jaar eerder ging het nog om zo’n 1.750 recreatiewoningen.

Sinds 2004 stond de teller van het aantal verkochte recreatiewoningen volgens de NVM op gemiddeld 1.850 per jaar.

Prijzen vakantiewoning stijgen

De prijzen van vakantiewoningen zijn, na jaren van prijsdaling, weer aan het stijgen en dat zal volgens de NVM de komende jaren doorgaan.

De gemiddelde prijs lag vorig jaar 8 procent hoger dan in 2014. ”Kopers beschouwen de aankoop als een alternatieve belegging nu spaargeld en obligaties zeer weinig opleveren, en aandelen als te risicovol worden gezien”, aldus een woordvoerder van de NVM vrijdag.

Het herstel was vooral merkbaar in de gebieden waar de markt voor recreatiewoningen al relatief goed is, zoals de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug, Zeeland en de kust van Noord-Holland. ”Net als op de reguliere koopwoningmarkt zijn de regionale verschillen dus groot.” Potentiële kopers willen hun vakantiehuisje het liefst bij bos, strand en nabijgelegen voorzieningen.

Nieuwbouw vakantiewoning krijgt voorkeur

Consumenten geven bij de aanschaf van een recreatiewoning de voorkeur aan nieuwbouw. ”De hoge plancapaciteit van nieuwbouwprojecten is ingegeven door de grote vraag onder consumenten”, aldus de NVM. Die verkoop gaat wel ten koste van het bestaande aanbod aan recreatiewoningen.

Rate this post