‘Hogere afsluitkosten en ook hypotheekadvies is duurder geworden’

De hypotheekadvies– en afsluitkosten zijn verder gestegen. Dat blijkt uit de meeste recente AFM Consumentenmonitor Hypotheken van afgelopen Voorjaar 2016. Dit onderzoek is uitgevoerd met medewerking van 400 consumenten die recent een hypotheek hebben afgesloten.

Stijging prijs hypotheekadvies en afsluitkosten

In de periode na de invoering van het provisieverbod zijn de kosten tot gemiddeld minder dan 1.500 euro gedaald. Vanaf het voorjaar van 2015 stijgt de prijs van hypotheekadvies weer. Op basis van de Consumentenmonitor Voorjaar 2016 blijkt de adviesnota gemiddeld 2.033 euro. Consumenten blijkt tegelijkertijd zich veel meer bewust van de kosten van hypotheekadvies. Het aantal mensen dat zegt niet te weten wat ze betalen, is namelijk voor het eerst behoorlijk afgenomen.

Onderhandelen over kosten hypotheek loont

De consument wordt ook steeds mondiger en assertiever over de kosten van de hypotheek. Uit de monitor blijkt dat ongeveer vier op de tien hypotheeksluiters met de hypotheekadviseur onderhandelt over de kosten. Onderhandelen levert bijna altijd geld op. Zo’n 80% slaagt bij het onderhandelen en boekt hierbij resultaat. De populariteit van het service-abonnementen zijn afgenomen. Ruim tien procent heeft zo’n abonnement afgesloten. Starters sluiten met 19% veel vaker een abonnement af. Het is opvallend vaak dat klanten melden dat ze geen abonnement is aangeboden.

Groei van onafhankelijke hypotheekadviseurs en formules

Het gemiddeld aantal soorten adviseurs, waarmee men heeft gesproken neemt toe in het voordeel van onafhankelijke adviseurs. Consumenten kiezen daarmee steeds vaker om te praten met een onafhankelijke partij in plaats van zich rechtsstreeks te wenden tot een geldverstrekker. Vanaf het voorjaar van 2015 neemt het aandeel van de zelfstandig adviseur (plus 10 procent tot 44 procent) en de hypotheekketens (plus 5 procent tot 23 procent) als kanaal van afsluiten echter toe. “Deze toename wordt deels verklaard door prijsvechters en nieuwe toetreders die marktaandeel pakken en alleen via het intermediair werken”, concludeert het onderzoeksbureau GfK.

Studieschuld vaak niet uitgevraagd

Uit het onderzoek blijkt verder: bij de risicogroepen voor bezit studieschuld wordt bij een derde niet naar het bezit van deze schuld gevraagd.

5/10 - (6 stemmen)