KNB en HDN starten innovatietraject in vastgoedketen

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en Hypotheken Data Netwerk (HDN) gaan samen onderzoeken hoe de vastgoedketen verder kan worden geïntegreerd.Hiervoor is afgelopen vrijdag een intentieverklaring gesloten. KNB en HDN gaan uitwerken hoe hun eigen platforms aan elkaar gekoppeld kunnen worden, zodat intermediairs en notarissen onderling berichten kunnen uitwisselen.

Om te beginnen betreft het standaard berichten rondom geaccepteerde hypotheekoffertes, zodat notarissen hun activiteiten desgewenst kunnen opstarten. In een latere fase kan dit worden uitgebreid. Om correcte aanlevering mogelijk te maken, krijgen beide platforms de beschikking over actuele gegevens van notariskantoren en intermediairs.

Dichter bij elkaar

Beide organisaties zijn verheugd over deze stap. ‘Notarissen ontvangen documentatie over een hypotheek tot op heden nog op papier of per e-mail. Door onze netwerken te koppelen is een verdere digitalisering van het proces een stap dichterbij’, aldus Bernadette Verberne, Hoofd Innovatie en Procesoptimalisatie van de KNB. Ook HDN ziet deze koppeling als een stap voorwaarts. Dorine van Basten, directeur van HDN zegt daarover: ‘Met deze koppeling komen de voorkant van de vastgoedketen, de hypotheekadviseur en de hypotheekaanbieder, een stap dichter bij de achterkant van de keten, de notaris, het kadaster en de hypotheekaanbieder. Hierdoor neemt de kwaliteit en snelheid van de dienstverlening aan de consument, van zowel de notaris, als de adviseur en de hypotheekaanbieder, toe.’

Pilots in 2017

KNB en HDN streven er naar de koppeling in het eerste kwartaal van 2017 werkend te hebben. Er is dan al een aantal pilots afgerond. Bij een positief oordeel over deze pilots wordt de verdere uitrol in de loop van 2017 verwacht.

4.7/10 - (12 stemmen)