Kifid: minder klachten van consumenten over financiële diensten

Vorig jaar hebben minder mensen geklaagd over financiële diensten bij het Kifid. In 2016 heeft klachteninstituut financiële dienstverlening 6142 nieuwe klachten ontvangen van consumenten. Dit betekent een daling van 8 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit het jaarverslag van het klachtloket, welke afgelopen vrijdag naar buiten is gebracht.

De oorzaak hiervan is volgens het kifid aan de eigen nieuwe werkwijze, waarbij de rol van de Ombudsman is verwerkt in de procedure van de Geschillencommissie.

Het aandeel van klachten over schadeverzekeringen leverde met een aandeel van 36 procent de meeste klachten op. Een goede tweede zijn de klachten over hypotheken met 27 procent. Klachten over producten van banken en levensverzekeringen zijn verantwoordelijk voor respectievelijk 17 en 15 procent.

Bemiddeling kifid is succesvol

Het afgelopen jaar heeft het kifid 3.328 klachten van consumenten behandeld, die een geschil hebben met de bank, verzekeraar of andere financiële dienstverlener. In ongeveer 1300 gevallen wist het kifid vanwege haar bemiddeling een schikking te realiseren.
Naar verwachting van de organisatie zal deze trend naar meer schikkingen door bemiddelen in dit jaar worden voortgezet.

Niet behandelbare klachten

Meer dan 2.500 klachten bleken niet behandelbaar te zijn. Veel consumenten stapten namelijk te vroeg naar het loket van kifid zonder eerst de klachtenprocedure van de betrokken dienstverlener te doorlopen.

In 2016 heeft kifid voort het eerst te maken gekregen met de opkomst van fintech, technologische innovatie in de financiële sector. Inmiddels zijn de eerste klachten over ‘automatisch beleggen’ en over ‘robo-advies’ voorgelegd aan de Geschillencommissie.

4.5/10 - (2 stemmen)