Hypotheekschuld groeit voor het eerst in twee jaar

Uit de gegevens van het CBS is gebleken dat vanaf april tot juli 2015 voor het eerst sinds twee jaar de totale hypotheekschuld in Nederland weer is toegenomen. In deze periode is er 600 miljoen euro meer aan hypotheek opgenomen dan er is afgelost.

Sinds het derde kwartaal in 2012 is het in een kwartaal niet meer voorgekomen dat er meer hypotheek werd opgenomen dan er werd ingelost. In het eerste kwartaal van 2015 werd er nog 300 miljoen meer ingelost dan er werd opgenomen, het tweede kwartaal was dit dus duidelijk anders. Dat we in 2013 en 2014 meer inlossingen dan opnames hebben gezien is een afwijkende trend ten opzichte van de jaren vóór 2013. Het hoogtepunt was het vierde kwartaal van 2013, toen werd er 6,6 miljard euro meer ingelost dan opgenomen.

De voornaamste oorzaak voor de vele aflossingen de afgelopen twee jaar is de verruiming van de schenkingsvrijstelling. Deze verruiming was aanvankelijk tijdelijk en wordt per 2016 definitief ingevoerd. Daarnaast is het logisch dat het aantal nieuwe hypotheken stijgt omdat de woningmarkt sinds twee jaar weer behoorlijk aantrekt, de vraag naar hypotheken stijgt daarmee automatisch mee. Het aantal nieuwe hypotheekaanvragen steeg in het eerste halfjaar van 2015 met 55% ten opzichte van het jaar ervoor.

Redactie Hypotheekrente.com

Rate this post