Hypotheekrente verwachting 2017: rentetarieven blijven laag

Voorlopig blijven de hypotheekrente tarieven laag. Ondanks dat de rente op de kapitaalmarkt een beetje is gestegen, verwachten hypotheek experts dat de hypotheekrente op de lange termijn slechts heel geleidelijk zal stijgen. Dat schrijft De Telegraaf op basis van de nieuwsbrief van de landelijke hypotheekadviesketen Hypotheekshop.

Trump-effect hypotheekrente

“Sinds Donald Trump op 20 januari aantrad als nieuwe president van de VS, is de rente op de kaptiaalmarkt bijna 0,20%-punt opgelopen. De laatste keer dat de marktrente in korte tijd zo snel opliep, begin november, verhoogden geldvertrekkers nog massaal de hypotheekrente. Op dit moment blijft een dergelijke reactie uit.”

De reden achter de stijging van de rente op de kapitaal zit in onder andere de aangekondigde investering door Trump. Beleggers leken een voorschot te nemen op een groei van de economie onder de nieuwe president: “Die zorgen voor positieve verwachtingen over de economie bij beleggers. Desondanks verwachten experts dat de rente op de lange termijn slechts heel geleidelijk zal stijgen en de komende jaren lager zal blijven dan gebruikelijk was in de afgelopen tien tot twintig jaar”, aldus de hypotheek experts.

Variabele hypotheekrente

Daarnaast stellen de experts dat het opvallend is dat er diverse hypotheekverstrekkers zijn die de afgelopen week de variabele hypotheekrente hebben verlaagd. “Het gemiddelde variabele tarief was de laatste drie maanden niet veranderd.”

Wanneer je kijkt naar de hoeveelheid aanpassingen van de hypotheekrente in januari, dan ziet men een dat dit aantal zeer hoog is inverhouding met de maand januari van vorig jaar. Slechts enkele aanbieders hebben de rente niet aangepast aan, waaronder de Rabobank en IQWOON.

Met name verzekeraars hebben veel activiteit op het rentefront laten zien. Woonfonds en Centraal Beheer zijn dit jaar opvallend vroeg en bieden scherpe hypotheekrentes aan. Een nieuwe aanbieders sinds deze maand is Reaal. Woonfonds en Delta Lloyd lanceerden nieuwe hypotheekproducten. Niet alleen de verzekeraars, maar ook kenden veel relatief nieuwe aanbieders als Merius, Munt Hypotheken, bijBouwe, Venn en Attens renteverlagingen.

4.3/10 - (14 stemmen)