Hypotheekrente tien jaar terug onder de 2 procent

Nadat afgelopen juli de hypotheekrente marktbreed is verhoogd, hebben de aanbieders van hypotheken recent weer verlagingen van de rentetarieven doorgevoerd. De gemiddelde hypotheekrente met een rentevaste periode van tienjaar voor een NHG-hypotheek is hierdoor weer onder de grens van twee procent gekomen. Dat blijkt uit actuele gegevens op Hypotheekrente.com.

Hypotheekrente tienjaar terug onder twee procent

Aan het einde van juli van dit jaar is de rente voor het eerst sinds lange tijd gemiddeld uitgekomen op 2,01 procent. De afgelopen weken zijn de tarieven echter weer behoorlijk gezakt. Met name in populaire rentevaste perioden van 10 en 20 jaar zijn de tarieven gedaald, terwijl bij de verhogingen van begin juli deze klassen juist het meest waren gestegen. Op dit moment is de gemiddelde hypotheekrente 1,98 procent. De komende week hebben meerdere geldverstrekkers renteverlagingen gepland.

Verschillen bij geldverstrekkers

De renteverlagingen zijn per aanbieder verschillend. Er zijn aanbieders die meerdere rentevaste periode hebben verlaagd en andere verstrekkers van hypotheken hebben verlagingen doorgevoerd voor één renteperiode. Daarnaast is ook de grootte van de update verschillend per geldverstrekker. Zo heeft Hypotrust Comfort bijvoorbeeld in de afgelopen periode van drie weken de rente van tie jaar (NHG) elke keer met 0,01 procent punt verlaagd.

Voor een hypotheek met basisvoorwaarden rekent marktleider Rabobank momenteel voor een tienjaarsrente met NHG 1,75%. Wanneer men betere voorwaarden wilt, brengt de bank een rente van 2 procent in rekening. ING staat nu op 1,94% en ABN Amro heeft een rente van 1,83% of 1,93%. Sinds 23 augustus heeft Aegon een rente bij tienjaar voor een NHG-hypotheek van 2,19 procent.

Rentevaste periode 30 jaar

Het tarief bij een hypotheek van 30 jaar vast is afgelopen dinsdag de rente onder de 2,5 procent gezakt. Binnen dit segment is Allianz naar eigen zeggen leider en momenteel aanbieder van een lineaire hypotheek tegen een rente van 2,45& op basis van NHG.

Volgens de directeur van Nationale Hypotheekbond Jeroen Oversteegen is de lage hypotheekrente vooral het gevolg van toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt en vanwege het opkoopprogramma van obligaties door de Europese Centrale Bank. Momenteel is Obvion met 1,25% de goedkoopste geldverstrekker bij een rentevaste periode van vijf jaar.

4.2/10 - (6 stemmen)