Hypotheekrente op laagste punt in jaren

Hypotheekrente op laagste punt in jaren

De dalende hypotheekrente heeft het laagste niveau in jaren bereikt. De hypotheekrente voor twintig jaar vast is bij diverse hypotheekverstrekkers lager dan 4 procent.
RegioBank heeft bijvoorbeeld Budget Hypotheek met NHG waarbij de rente 3,89 procent bedraagt, ABN AMRO en Aegon zitten daar een fractie boven met een rente van 4 procent.

Daling hypotheekrente

Met de daling van de hypotheekrente kan honderden euro’s per maand worden bespaard voor klanten die de hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Klanten met een hypotheek van 250.000 euro die de hypotheekrente van de inkomstenbelasting kunnen aftrekken tegen een tarief van 42 procent betalen netto 470 euro per maand. In het begin van 2012 toen de rente gemiddeld 5,7 procent was betaalde diezelfde klant netto 688 euro per maand. Dit betekent een besparing van 218 euro netto per maand.

Weinig concurrentie

Het merkwaardige is dat – zoals Vereniging Eigen Huis – al begin augustus 2014 meldde dat de banken ondanks de huidige lage rente een hoge marge op de hypotheken behalen. Dat is anders dan in 2006 en 2007 toen er door veel concurrentie in de hypotheekmarkt de marges lager waren.
Veel hypotheekverstrekkers die in 2006 en 2007 de concurrentie aangingen met de gevestigde banken hebben door de kredietcrisis zich teruggetrokken van de Nederlandse markt. De concurrentie is daardoor erg beperkt geworden.

Redactie Hypotheekrente.com – 19 augustus 2014

Rate this post