Hypotheekrente ING gedaald naar onder de 1 procent

Aan de aanhoudende daling van de hypotheekrente lijkt vooralsnog geen einde te komen. Afgelopen donderdag verlaagde ING diverse rentetarieven verder. Daarbij zakte de rente op een lening voor één jaar onder bepaalde voorwaarden voor het eerst zelfs tot lager dan 1 procent.

Verlaging hypotheekrente ING

ING verlaagde het tarief voor een lening met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) met 35 basispunten naar 0,99 procent. Daarnaast ging het tarief voor een vergelijkbare lening met een rente die voor tien jaar is vastgezet naar 1,59 procent. Een woordvoerder sprak van de laagste tarieven ooit.

In mei verlaagde ABN Amro zijn tarief voor hypotheken met een rentevaste periode van twee jaar al naar 0,99 procent. De bank was daarmee de eerste in Nederland. ING en Rabobank lieten toen in een reactie weten nooit op eventuele rentewijzigingen vooruit te lopen.

Europese Centrale Bank (ECB)

De verlaging bij ING past in het beeld van de almaar dalende rentes van de afgelopen jaren. Die zijn het gevolg van het stimuleringsbeleid van de Europese Centrale Bank en de scherpe concurrentie tussen geldverstrekkers.

De rente op leningen met een rentevaste periode van tien jaar (met NHG) is daardoor bij een hele reeks aanbieders lager dan 2 procent.

De lage rentes zorgen ook voor lage tarieven op spaarrekeningen. Momenteel biedt geen enkele financiële instelling in Nederland meer dan 1 procent rente op vrij opneembare spaartegoeden. Geld voor vijf jaar wegzetten levert nog geen 1,5 procent rente per jaar op.

5/10 - (2 stemmen)