Hypotheekkwaliteit zwakke plek

Hypotheekkwaliteit zwakke plek

De zorgen over de Nederlandse hypothekenportefeuille gaan vaak over het leningniveau in relatie tot de woningwaarde. Dat ligt in Nederland relatief hoog. Hoe betrouwbaar is deze maatstaf echter? Naast de hoogte van de lening bepaalt de woningwaarde de zogenoemde “loan to value” (LTV). En individuele woningwaardes zijn in de boeken van de banken lang niet actueel.

Een rondgang langs de grootbanken ING, Rabobank en ABN Amro leert dat zij bij verlengingen van hypotheken geen zicht hebben op de actuele woningwaarde. Klanten hoeven bij verlenging deze waarde, meestal gebaseerd op de laatste WOZ waarde, niet op te geven. De bank mag de gegevens ook niet opvragen. Het kan dus gebeuren dat een hypotheek na tien jaar wordt verlengd en dat de oorspronkelijke waarde in de boeken blijft staan. In de tussentijd kan de waarde van de woning natuurlijk flink zijn gedaald of gestegen.

Rabobank zegt in de toekomst wel het automatische renteaanbod te willen baseren op actuele woningwaardes. Banken publiceren in hun verslagen wel cijfers over de LTV. Die komen tot stand door gebruik te maken van modellen. Doordat het bij hypotheken om grote aantallen gaat, kan hierdoor de werkelijkheid aardig worden benaderd.

Bron: FD

3.5/10 - (1 stemmen)