Hypotheek aanvragen zonder werkgeversverklaring

Een werkgeversverklaring is straks mogelijk niet altijd meer nodig bij het aanvragen van een hypotheek. Verschillende hypotheekverstrekkers starten een proef met een digitaal aanvraagproces, waarbij gegevens van de overheid worden gebruikt.

Rabobank, Florius, De Hypotheker, Vereniging Eigen Huis, Hypotheken Data Netwerk en Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen doen mee aan de pilot. Met de proef willen de initiatiefnemers de aanvraag van een hypotheek makkelijker, sneller en goedkoper maken.

De benodigde gegevens voor de hypotheekaanvraag kunnen volgens consultancybureau IG&H, dat de proef begeleidt, worden opgevraagd bij uitkeringsinstantie UWV.

Via de website mijnuwv.nl kan een document worden opgevraagd dat de werkgeversverklaring overbodig maakt. Op termijn moet op die manier ook het loonstrookje worden vervangen. In het document staat informatie over het loon en werkgevers.

Irritatie consument over hypotheekproces

“Het huidige hypotheekproces is nog volledig gebaseerd op fysieke documenten, waardoor het langdurig en prijzig is, veel inspanning vraagt van de consument en irritatie en onzekerheid kan opleveren”, aldus IG&H.

“Het kopen van een huis moet een feestje zijn maar het afsluiten van een hypotheek is dat bepaald niet. Met het laten vervallen van de werkgeversverklaring wordt één van de grootste pijnpunten weggenomen”, stelt Hugo van Vledder, partner bij IG&H.

“De digitalisering van de hypotheekketen is een enorme stap vooruit. Naast gemak krijgt de consument sneller zekerheid en neemt de consument de regie over het proces”, stelt Vereniging Eigen Huis.

5/10 - (1 stemmen)