Huurprijzen in vrije sector ruim 9 procent gestegen

De prijzen van huurhuizen in de vrije sector zijn in het laatste kwartaal van 2016 gestegen met gemiddeld 9,1 procent ten opzichte van het jaar 2015. Daarmee komt de gemiddeld prijs per vierkante metern op 14,34 euro per maand. Dat blijkt uit cijfers van de huurmonitor van verhuurplatform Pararius.

Kalehuurwoningen was met een groei van 3,6 procent de stijging het minst merkbaar. Binnen dit segment kwam de huurprijs uit op een gemiddeld van 9,59 per vierkanter meter per maand. De stijging van huren bij gestoffeerde en gemeubileerde woningen was een stuk groter. Huurders ging hiervoor 11,2 procent en 7,7 procent meer per maand betalen.

Sterke vraag naar middeldure woningen

Met name de vraag naar zogenaamde middeldure woningen is enorm. Huurwoningen met een prijs van ongeveer 711 en 1.000 euro per maand vallen hieronder. “Maar liefst 43 procent van alle ingeschrevenen op ons platform zoekt in dit middeldure segment, terwijl het aanbod slechts 25 procent van het totale aanbod is”, aldus Jasper de Groot directeur van het online verhuurplatform. “Een woning wordt doorgaans zestig dagen voordat deze beschikbaar is op onze website geplaatst. Woningen onder de 1.000 euro per maand kennen gemiddeld gezien geen leegstand tussen huurderswisselingen.”

De stijging van huurprijzen ligt in de provincie Groningen behoorlijk ver boven het landelijk gemiddelde. De huren zijn daar met gemiddeld 14,1 procent het hardste gestegen. Dat komt vooral door een toegenomen interesse van expats in de hoofdstad van de provincie Groningen. Uiteindelijk zijn de huren in de Randstad het hoogst, waarbij Noord-Holland het duurst is met een gemiddelde huurprijs van 19,79 euro per vierkante meter per maand. De gemeente Amsterdam is daar vooral de oorzaak van. De goedkoopste plek om te huren is in Drenthe met 8,53 euro per maand.

4.7/10 - (2 stemmen)