Huizenverkoper geeft korting van 11,5 procent van de vraagprijs

Huizenverkoper geeft korting van 11,5 procent van de vraagprijs

Volgens Calcasa krijgt de huizenbezitter die zijn woning verkoopt krijgt gemiddeld 11,5 procent minder dan de oorspronkelijke vraagprijs. Calcasa is een onderneming die is gespecialiseerd is het waarderen van onroerend goed, zijn doen dit op basis van statische gegevens.

Huizenkopers betalen gemiddeld 34.000 euro minder voor een huis dan de verkoopprijs. In de huidige markt waarin weer meer huizen worden verkocht en de woningwaardes weer aan het stijgen zijn is het volgens Calcasa nog steeds verstandig om als verkoper een verscherpte vraagprijs neer te zetten. De reden hiervoor is dat het verschil tussen de vraag- en verkoop prijs lager is naarmate het huis sneller wordt verkocht.

Als een huis binnen een halfjaar van eigenaar wisselt ligt de verkoopprijs slechts 5,2% onder de vraagprijs. Bij een huis die langer dan twee jaar te koop staat krijgt de huizenverkoper gemiddeld 23,2% minder dan de vraagprijs, dit betekent een prijsdaling van 68000. Met name bij vrijstaande huizen is het verschil tussen de vraagprijs en uiteindelijke verkoopprijs groot, dit komt doordat historisch gezien dit type huizen een langere verkooptijd kennen. Bij vrijstaande woningen ligt op dit moment de verkoopprijs 27 procent onder de vraagprijs, dit is 67000 euro lager dan de vraagprijs, in 2007 was dit verschil nog 34.000 euro.

Redactie Hypotheekrente.com 26 september 2014

Rate this post