Huizen verkoop stijgt, de waarde daalt licht

Huizen verkoop stijgt, de waarde daalt licht

De gemiddelde huizenprijs is in het derde kwartaal met 0,3 procent gedaald in vergelijking met het tweede kwartaal van dit jaar. Deze lichte daling volgt op een stijgende trend van de afgelopen drie kwartalen.
De NVM maakt zich geen zorgen over deze daling en noemt het een stabilisering van de huizenmarkt. Als de huizenprijzen worden vergeleken met een jaar geleden dan zijn deze met bijna 4 procent gestegen.

Ondanks de stabiliserende huizenprijs is de verkoop van het aantal woningen wel blijven stijgen. In het derde kwartaal verkochten de NVM makelaars ruim 29.000 woningen, dit is bijna 29 procent meer dan in het derde kwartaal van 2013. In vergelijking met het tweede kwartaal is het aantal woningen min of meer gelijk gebleven. Omdat in het derde kwartaal de zomervakanties vallen spreekt NVM voorzitter Ger Hukker van een mooi aantal verkopen.

De gemiddelde tijd dat op dit moment een huis te koop staat is weer aanmerkelijk korter dan een jaar geleden. Het afgelopen kwartaal stonden huizen gemiddeld 122 dagen te koop, een jaar geleden was dit 159 dagen. De gemiddelde prijs van een koopwoning is 214.000 euro.

Regionaal zijn er nog altijd grote verschillen. Vooral in de grote steden trekt de woningmarkt aan, het platteland blijft duidelijk achter. In grote steden als Amsterdam, Utrecht, Haarlem en Leiden lijkt de markt al weer oververhit te raken stelt de NVM. Daar zijn de huizenprijzen tot 10 procent op jaarbasis gestegen, en worden er zelfs weer woningen verkocht voor prijzen boven de vraagprijs.

Redactie Hypotheekrente.com

Rate this post