Hogere maximale hypotheek voor tweeverdieners vanaf 2017

Tweeverdieners mogen vanaf volgend jaar meer lenen voor de aankoop van een woning. De maximale hypotheek voor huishoudens met tweeverdieners gaat omhoog. Dat blijkt uit een voorstel van het Ministerie van Financiën dat ter advies is voorgelegd aan hypotheekverstrekkers en adviseurs, meldt de Vereniging Eigen Huis. Het Ministerie heeft dit bericht bevestigd.

Het voorstel is onderdeel van de jaarlijkse aanpassingen van de hypotheekregels. Deze regels van de Tijdelijke regeling hypothecair krediet bepalen onder meer hoeveel geld kopers mogen lenen op basis van hun inkomen. Volgens VEH kunnen de voorgestelde aanpassingen mogelijk gunstig uitpakken voor tweeverdieners.

Noodzakelijke woningverbetering

Vanaf 2017 kunnen kopers maximaal 101% van de woningwaarde mogen lenen. Als het aan het ministerie ligt, wordt een uitzondering gemaakt voor kopers en eigenaars van huizen die ‘noodzakelijke verbeteringen voor de veiligheid’ nodig hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verbeteren van de fundering of dakherstel en zeker niet om nieuw schilderwerk of een nieuwe keuken.
Daarnaast moeten de verbeteringen ervoor zorgen dat de woning in waarde stijgt in verhouding tot de hoogte van de hypotheek.

Tweede inkomen

De voorgestelde aanpassingen pakken mogelijk gunstig uit voor tweeverdieners. Zo zou het tweede inkomen vanaf 2017 voor 60 procent kunnen meetellen bij de hypotheekaanvraag. Nu wordt nog met de helft van het tweede inkomen gerekend.

De adviseurs en aanbieders van financiële producten moeten voor 22 september reageren op het voorstel van Financiën. Per 1 januari 2017 worden de nieuwe regels (zoals voorgesteld of aangepast) ingevoerd.

4.5/10 - (1 stemmen)