Gemeenschap van goederen bij nieuw huwelijk wettelijk beperkt

Wanneer je gaat trouwen, doe je dat straks niet meer standaard in totale gemeenschap van goederen tenzij je daar zelf voor kiest. De Eerste Kamer stemde op 28 maart 2017 in met het wetsvoorstel die de ‘gemeenschap van goederen’ binnen het huwelijk te beperkt.

Door de wetswijziging blijven schulden en vermogen die voor de huwelijkse periode zijn opgebouwd straks automatisch bij de oorspronkelijke eigenaar. Dat geldt ook voor erfenissen en giften, ook die tijdens huwelijkse periode worden ontvangen, kan een echtgenoot niet meer zomaar meeprofiteren. Deze blijven behoren tot het privévermogen van de beide partners.

Wetsvoorstel beperking wettelijke gemeenschap van goederen

Het wetsvoorstel is op initiatief van VVD-Kamerlid Foort van Oosten, PvdA’er Jeroen Recourt en hun D66-collega Judith Swinkels sneuvelde haast, want er is ingestemd met de kleinst mogelijke meerderheid doordat de PvdA zich er tegen keerde. Hierdoor was het trio aangewezen op de steun van andere partijen, waaronder PVV, GroenLinks en 50PLUS.

Trouwen in algehele gemeenschap van goederen is in de wereld niet de standaard. Nederland is hierin een uitzondering en een van de weinige landen, die het zo heeft geregeld wanneer het bruidspaar het niet op een andere manier heeft opgezet. Door het invoeren van bovengenoemd wetsvoorstel sluit Nederland aan bij wat in de hele wereld de huidige norm is.

Wanneer de wetswijziging van kracht wordt, is nog niet bekend. Mogelijk is dit per 1 januari 2018. De wijziging hebben vanzelfsprekend geen terugwerkende kracht met betrekking tot al eerdere gesloten huwelijken.

4.7/10 - (3 stemmen)