Geld lenen voor aflossen hypotheek

Geld lenen voor aflossen hypotheek

06-08-2014
Geld lenen voor aflossen hypotheek?

Sinds 2003 heb ik een hypotheek op mijn woning van 312.000 euro tegen een vaste rente van 5,6 procent per jaar. De rente staat nog vier jaar vast. Ik overweeg gebruik te maken van de mogelijkheid om 20 procent boetevrij af te lossen. Mijn idee is om het benodigde geld tegen een lagere rente bij een andere bank te lenen; dat scheelt ruim een procent. Waar moet ik op letten?

Wat u wilt, is in de praktijk vrijwel onmogelijk noch aantrekkelijk. Uw huidige bank heeft als zekerheid voor de lening het recht van eerste hypotheek. Als een tweede bank u geld gaat lenen, zal die alleen het recht van tweede hypotheek kunnen krijgen.

Stel dat het fout gaat en uw huis moet worden geveild, dan krijgt eerst de huidige bank geld. Als er dan nog geld over is, komt de bank met het tweede hypotheekrecht aan de beurt. Daar zit geen bank op te wachten. Als het u al lukt de tweede lening te krijgen, zal dit tegen onaantrekkelijke voorwaarden zijn.

Beter idee

Een beter idee is om met uw huidige bank te overleggen of u de huidige rente kunt omzetten naar een lagere rente. U betaalt weliswaar een boeterente over 80 procent van de huidige lening (20 procent is boetevrij af te lossen), maar u profiteert daarna van een lagere rente. Dat heeft met name zin als u de nieuwe rente voor langere tijd kunt vastzetten. Overigens heeft dit bij een spaarhypotheek weinig zin, want door de lagere rente op de lening krijgt u ook een lagere rente over uw spaarsaldo en moet u meer gaan sparen.

Houd tevens rekening met de kosten voor hypotheekadvies en een mogelijke nieuwe taxatie van uw woning. Ook die kosten moet u via een lagere rente terugverdienen. Laat u van tevoren dus goed adviseren.

Bron: Telegraaf 6 augustus 2014

Rate this post