Geen enkele hypotheekverstrekker biedt Blok-hypotheek aan

Geen enkele hypotheekverstrekker biedt Blok-hypotheek aan

Anderhalf jaar na de introductie blijkt dat geen enkele hypotheekverstrekker de duohypotheek, beter bekend als de Blok-hypotheek, aanbiedt. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl langs diverse hypotheekverstrekkers.

Om de hoge maandlasten van starters te drukken bedacht minister Stef Blok in 2013 een nieuwe constructie. Zowel ING als Rabobank en ABN Amro laten weten de hypotheek niet aan te bieden, omdat er geen vraag naar is.

“Er is voor ons geen aanleiding om de duohypotheek aan te bieden”, aldus een woordvoerder van ABN Amro, de bank die vorig jaar de deur nog op een kier hield. “Uit onderzoek is gebleken dat er geen interesse voor is.”
“Omdat klanten er weinig behoefte aan hebben en de constructie heel complex is, hebben wij besloten het product niet te gaan voeren”, verklaart een woordvoerder van de Rabobank.

Blok-hypotheek

“Het is moeilijk om een mening te hebben over de Blok-hypotheek, want ze bestaan niet”, aldus een woordvoerder van De Hypotheker. “We hebben er niks meer van gehoord, maar op het eerste gezicht is het ook geen gemiste kans.”

Lodewijk van der Heijden, directeur van De Hypotheekshop, bevestigt dat de Blok-hypotheek niet wordt aangeboden en ziet dat ook niet snel meer gebeuren. “De markt is nu minder negatief dan destijds.”

Met ingang van 2013 moeten nieuwe hypotheken in dertig jaar worden afgelost om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Doordat de woningmarkt destijds in zwaar weer verkeerde, vreesde men dat door deze maatregel de huizenmarkt op slot zou komen te zitten.

Constructie

In het woonakkoord dat in februari 2013 werd gesloten, is een constructie opgenomen waardoor de maandlasten van een hypotheek verlaagd konden worden. Het idee van minister Blok is dat een huizenkoper twee leningen afsluit. De eerste lening wordt in dertig jaar afgelost, waardoor de rente aftrekbaar is.

De tweede lening, voor maximaal de helft van de waarde van de woning, is aflossingsvrij. De rente over de tweede lening is daardoor niet aftrekbaar.

De maandlasten bij deze constructie liggen bij aanvang lager dan een volledige annuïteitenhypotheek, omdat er minder wordt afgelost. Maar de uiteindelijke kosten zijn hoger en na dertig jaar blijft een schuld over.

Rente

De Hypotheker berekende destijds dat een starter die een woning van 200.000 euro met een Blok-hypotheek financierde op termijn bijna 60.000 euro meer kwijt zou zijn aan rente.

De constructie kon daarom al snel op kritiek rekenen. Rob Mulder, directeur van Vereniging Eigen Huis, sprak destijds over een “politiek gedrocht”.

Delta Lloyd en Aegon lieten vorig jaar al weten het nieuwe product te ingewikkeld te vinden en het daarom niet op de markt te brengen. De banken hielden de optie nog open, maar anderhalf jaar later lijkt het er niet op dat de duohypotheek ooit nog het levenslicht zal zien.

Spelregels

Een woordvoerder van Blok laat NU.nl weten dat de minister enkel op verzoek kenbaar heeft gemaakt wat binnen de spelregels mogelijk is om de maandlasten te drukken. “De minister heeft alleen de wettelijke gevolgen zichtbaar gemaakt. Het is vervolgens aan de markt of ze het product willen aanbieden.”

“Het grootste probleem is dat de regeling veel vragen opriep die geen antwoord kregen”, aldus een woordvoerder van Vereniging Eigen Huis. “De minister riep dat banken dat gingen bepalen, maar die gaven aan er niet mee bezig te zijn.”

“Of er sprake is van een regiefout weet ik niet, maar het heeft niet geleid tot nieuwe producten. Onze verwachtingen waren niet hoog en we hebben geen signalen dat er in de toekomst wel Blok-hypotheken worden aangeboden.”

Bron: NU.nl

Rate this post