Geen advieskosten bij achterstand hypotheek

Hypotheekachterstand? Gratis hypotheekadvies. Vier vragen:

Waar gaat het om?
Het is een besluit van de AFM. Mensen met een hypotheekachterstand krijgen vanaf 1 januari 2015 gratis advies. Dat is nieuw en een opluchting voor huiseigenaren, die toch al financieel in de problemen zitten.

Was dat advies dan nog niet gratis?
Nee, sinds begin vorig jaar moet iedereen betalen voor advies bij financiële producten als hypotheken. Vóór die tijd betaalde je als consument geen vergoeding, maar kreeg de adviseur provisies van de geldverstrekkers en dat was ondoorzichtig. Het was namelijk niet altijd duidelijk of de hypotheekadviseur nou gedreven werd door het belang van de klant -de beste hypotheek- of de hoogste provisie. Daarom is bepaald dat de consument zélf de adviseur moet betalen.

Behalve bij betalingsachterstanden dus, geldt dat altijd?
De achterstand moet wel het gevolg zijn van daling van inkomsten. Dit zijn de voorwaarden die de AFM eraan stelt:

– Het moet gaan om een langdurige en grote daling van inkomsten;
– de achterstand moet niet door de consument kunnen worden opgevangen
– de inkomstendaling kan binnen afzienbare termijn tot betalingsachterstanden leiden.

Het gaat dus om een situatie waarin je de problemen niet wilt vergroten door iemand die in de problemen zit ook nog eens een vergoeding te laten betalen.

Aan welke situaties moeten we dan denken?
Bij een langdurige en relatief grote daling van inkomsten is bijvoorbeeld sprake bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding, als een relatie uitgaat of het overlijden van de partner.

Bron: RTL Nieuws

5/10 - (1 stemmen)