Funda maakt geen onderscheid meer tussen makelaars

De volgorde van zoekresultaten bij woningwebsite Funda hangt niet meer af van de branchevereniging waarbij de makelaar is aangesloten. Daardoor is de website duidelijker geworden voor consumenten, concludeert toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) onlangs.

In 2012 stelde de ACM na onderzoek dat de huizen van makelaars die aangesloten zijn bij branchevereniging NVM, dat eigenaar is van Funda, hoger in de zoekresultaten terechtkwamen dan huizen van niet-leden van de NVM.

Huizenkopers zagen hierdoor het woningaanbod van makelaars die lid zijn van Vastgoed Pro en VBO Makelaar minder snel. De toezichthouder drong er vervolgens bij Funda op aan om de makelaars gelijk te behandelen.

Aanbod NVM-makelaars bovenaan

Eerder was al met Funda afgesproken dat zij bezoekers van haar website erop zou attenderen dat woningen van NVM-makelaars altijd bovenaan de zoekresultaten verschijnen.

Met de vernieuwde website is volgens de ACM overigens nog geen sprake van een volledig gelijke behandeling van makelaars. Niet-leden van de NVM moeten nog wel meer betalen voor de plaatsing van hun woningaanbod op Funda dan leden. Aangezien hierover nog een rechtszaak loopt, ziet de ACM geen aanleiding voor een tussentijds onderzoek.

Moeilijk vindbaar

Bovendien is een deel van het woningaanbod nog steeds moeilijk te vinden. Dat zijn vooral woningen die worden aangeboden die bij geen enkele branchevereniging zijn aangesloten. Dit geldt ook voor koophuizen die zonder tussenkomst van een makelaar worden aangeboden.

“Voor een volledig overzicht van het woningaanbod zal een consument meerdere bronnen moeten raadplegen”, meent de ACM. Daarvoor verwijst de toezichthouder naar andere huizensites en sociale media. Andere bronnen zijn onder andere Jaap.nl, huizenzoeker.nl, huislijn.nl, marktplaats.nl, jumba.nl, hoomly.nl.

5/10 - (3 stemmen)