Fors minder bouwvergunningen afgegeven in eerste halfjaar

De vooruitzichten voor de bouw zijn niet positief. Het aantal afgegeven bouwvergunningen, een belangrijke indicator voor de wat langere termijn, is namelijk in de eerste helft van dit jaar flink gedaald. Het aantal afgegeven bouwvergunningen zakte, ondanks de toenemende vraag op de woningmarkt, met bijna 22 procent, blijkt dinsdag uit een sectorrapport van ABN Amro.

Vergunningen

Vooral het aantal vergunningen voor nieuwe gebouwen liep terug, maar ook de vergunningen voor renovaties liepen terug. De dip komt onder meer door vertraging bij het afgeven van vergunningen en door de hoge grondprijzen.

De orderportefeuilles van bouwbedrijven stijgen nog, maar volgens sectorspecialist Madeline Buijs van ABN Amro lopen de bouwvergunningen doorgaans vooruit op het aantal orders van bouwbedrijven.

De vergunningen geven een beeld voor de wat langere termijn, omdat zij eerst worden afgegeven waarna het werk opgenomen wordt in de orderportefeuille van de bouwer.

Recordjaar 2015

De productie en de omzet in de bouw stegen in de eerste zes maanden ten opzichte van een jaar eerder. De groei zwakte wel af ten opzichte van het recordjaar 2015, toen werd geprofiteerd van het verlaagde btw-tarief. In de maand juni daalde de omzet in de bouw zelfs met 0,9 procent in vergelijking met de uitzonderlijk goede maand juni 2015.

Bouwers zijn over het algemeen voorlopig nog positief over de ontwikkeling van de markt. Ook groeit het vertrouwen in toekomstige investeringen en wordt er gerekend op groei van de werkgelegenheid.

Rate this post