Evaluatie provisieverbod

Evaluatie provisieverbod

Op de bijeenkomst van het Verbond van Verzekeraars over het provisieverbod voor complexe financiele producten sprak bestuurder van de AFM Theodor Kockelkoren over het provisieverbod. Kockelkoren stelde dat de eerste voorzichtige conclusies van de AFM zijn dat de kwaliteit van de advisering verbeterd is. De vergoeding voor hypotheekadvies is gedaald van ongeveer 4000,- euro naar een gemiddelde vergoeding tussen de 1500,- en 2500,- euro. Dit betekent een verlaging van 37,5 tot 62,5 procent, de consument profiteert hiervan.

Kockelkoren geeft daarbij aan dat ondanks de prijsverlaging de kwaliteit van het advies en de geboden keuzes aan de klant gelijk zijn gebleven, bij producten vermogensopbouw wordt juist geconstateerd dat banken vooral kiezen voor kostenefficiente producten die in het massakanaal worden geadviseerd.

Prijs hypotheekadvies

Uit onderzoek is gebleken dat in 2012 de gemiddelde consument 600 euro wilde betalen voor een hypotheekadvies, op dat moment kostte een gemiddeld advies 2600 euro. Eenzelfde onderzoek is in 2013 uitgevoerd, hierbij is gebleken dat de consument inmiddels een hypotheekadvies waardeerde op 1000 euro en dat de daadwerkelijke prijs gedaald is van 2600 euro naar 1500 euro.

Technologische ontwikkelingen

De AFM merkt op dat in toenemende mate het provisieverbod en technologische ontwikkelingen leiden tot differentiatie van het aanbod, hier moet gedacht worden aan execution only waarbij de klant door de aanbieder uitgebereid geinformeerd wordt over de verschillende mogelijkheden en keuzes die hij kan maken. Daarnaast zijn er ontwikkelingen waar bij de advisering van financiele producten gekozen wordt voor nieuwe communicatiemiddelen als webcam en chat.

Redactie Hypotheekrente.com

5/10 - (1 stemmen)