Europese Commissie wil afsluiten hypotheek en verzekering over grens vereenvoudigen

Het aanvragen van een hypotheek of afsluiten van een verzekering over de grens zou veel gemakkelijker moeten zijn voor burgers in Europa. Momenteel heeft 7 procent van alle consumenten in de Europese Unie bijvoorbeeld een autoverzekering, hypotheek of voordelig krediet in een andere lidstaat van de Europese Unie. De Europese Commissie wilt dit percentage vergroten door belemmeringen weg te nemen. Dat blijkt uit een actieplan die vorige week is aangekondigd.

Betere producten en meer keuze

De Europese Commissie wil het onder andere makkelijker maken om een opgebouwde no-claim van het ene land te verhuizen naar een verzekering in een ander EU-land. Het zou ook eenvoudiger moeten worden om een ‘aantrekkelijke’ bankrekening te openen bij een bank in het buitenland wanneer sparen daar mee oplevert en de kosten voor de bankpassen lager zijn. Doel van het plan is om betere keuze en toegang tot financiële producten te realiseren voor Europese burgers.

Fintech

Snelle ontwikkelingen van technologie door de zogenoemde fintech startups en innovaties maken dit volgens EU-commissaris Valdis Dombrovskis (Financiële diensten) allemaal mogelijk. Hij heeft daarom afgelopen donderdag een actieplan aangekondigd. In het plan staat onder meer dat bedrijven in staat moeten zijn om de kredietwaardigheid of identiteit van een potentiële buitenlandse klant te checken. Het actieplan bestaat in feite uit drie kernelementen: het consumentenvertrouwen vergroten en het versterken van de positie van consumenten, het verminderen van juridische en compliance obstakels waar bedrijven last van hebben en tenslotte het ondersteunen van de ontwikkeling van een innovatieve digitale wereld.

4.7/10 - (3 stemmen)