Europese Commissie dringt aan op beperking hypotheekrenteaftrek

In grote lijnen voldoet Nederland aan het economisch beleid wat in de Europese Unie is afgesproken. Er moeten nog een aantal zaken worden aangepast. De regering moet onder meer de doorstroming op de arbeidsmarkt van tijdelijk naar vast werk gaan stimuleren. Daarnaast is het ook van essentieel belang om de zeer hoge schuld van de huishoudens aan te pakken.

Dat staat in een document met aanbevelingen, welke afgelopen maandag in Brussel is gepresenteerd door de Europese Commissie. Per land staat er een uitgebreide analyse hoe het beleid is uitgevoerd en geeft de lidstaten aanbevelingen voor de komende twaalf tot achttien maanden.

Kritiek op aanpak hypotheekrenteaftrek

De Europese Commissie tikt ons land op de vingers vanwege de aanpak van hypotheekrenteaftrek. ‘De in 2015 aanbevolen intensivering van de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente is achterwege gebleven’. Daarnaast is ook het omvangrijke overschot op de lopende rekening een groot probleem, stelt Brussel

Onderzoek en ontwikkeling stimuleren

Brussel raadt Den Haag aan meer geld uit te geven om investeringen in research & development aan te trekken.
Verder moet ook het pensioensysteem eerlijker, transparanter en schokbestediger worden. Kritiek is er ook nog steeds over de ontwikkeling van de particuliere huurmarkt, die wordt gehinderd door subsidies in andere onderdelen van de woningmarkt.

Binnen de Europese Unie gaat het economisch gezien heel goed. ”De EU groeit en zal deze positieve trend ook in 2018 voortzetten, voor het zesde jaar op rij.”, aldus EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische en Financiële Zaken).
De werkloosheid is sinds 2009 het laagste en in sommige landen wordt er meer geinvesteerd dan voor de economische crisis.

4.9/10 - (6 stemmen)