Distributiemanager Hypotrust ziet aantal hypotheekaanvragen met ruim 40% stijgen

Het aantal hypotheekaanvragen bij distributiemanager Hypotrust is in de eerste negen maanden van dit jaar met meer dan 40% gestegen ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. In absolute aantallen betekent dit meer dan 30.000 nieuwe aanvragen. Afgezet tegen het landelijk totaal hypotheekaanvragen geregistreerd door Hypotheken Data Netwerk (HDN) komt dit neer op een marktaandeel van bijna 13%.

Sterke groei marktaandeel Hypotrust

Hypotrust, dat net als De Hypotheker, Quion en DMPM onderdeel is van Blauwtrust groep, heeft volgens de laatste cijfers van het Kadaster een marktaandeel van ruim 8% op basis van aantallen nieuwe hypotheken. Daarmee steeg het marktaandeel met maar liefst 2% (2015: 6%) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, ondanks de komst van nieuwe aanbieders.

Als distributiemanager is Hypotrust verantwoordelijk voor meerdere hypotheeklabels, waaronder de eigen labels Hypotrust en IQWOON en het label bijBouwe van Dynamic Credit. Na de lancering in juli van dit jaar heeft IQWOON inmiddels bijna tweeduizend hypotheekaanvragen ontvangen. De gepasseerde hypotheekproductie van het eigen Hypotrustlabel steeg met ruim 32% naar een totaalbedrag van 2,9 miljard euro. Het marktpotentieel voor distributiemanagement wordt daarmee goed benut.

Beschikbaar kapitaal stabiel en zeker

De diversiteit van institutionele beleggers zoals internationale banken, verzekeraars en pensioenfondsen waarmee Blauwtrust Groep samenwerkt, zorgt volgens Hypotrust voor stabiliteit en zekerheid van beschikbare funding. Voor de toekomst liggen er op dat vlak wel uitdagingen. “De honger naar hypotheken onder onze labels is nog lang niet gestild,” zegt directeur Michel van den Akker. “We zijn daarom doorlopend op zoek naar institutionele beleggers die willen investeren in Nederlandse hypotheken. Daarbij kijken we nadrukkelijk naar kwalitatieve partijen die duurzaam willen investeren. De Nederlandse hypotheekmarkt is vooralsnog een interessante beleggingsmarkt gebleken en zal dat ook de komende tijd nog blijven.”

Het succes van de labels van Hypotrust zit volgens Van den Akker onder andere in de kennis en expertise van de eigen organisatie en de kwaliteit van het distributienetwerk waarmee zij samenwerkt. “We werken voornamelijk met een zorgvuldig geselecteerd netwerk van financieel adviseurs. Huizenkopers kunnen bij hen terecht voor persoonlijk advies en een offerte die bij hun wensen past. Deze aanpak blijkt al jaren goed te werken.”

De Nederlandse hypotheekmarkt, die traditioneel werd bepaald door een handvol banken, veranderde het afgelopen jaar enorm, onder meer door de komst van buitenlandse partijen en regiepartijen. Hypotrust, dat inmiddels meer dan twintig jaar bestaat en daarmee de langst bestaande regiepartij van Nederland is, wil net als de afgelopen jaren structureel bij de belangrijkste vijf aanbieders zitten.

4.5/10 - (22 stemmen)