Minder mensen met betalingsachterstand op lening

Het aantal Nederlanders met een betalingsachterstand op leningen is afgelopen maanden voor het eerst in jaren gedaald. Voor het eerst sinds de economische crisis zijn er daarmee minder mensen die moeite hebben met het terugbetalen van hun lening.
Bureau Krediet Registratie (BKR) telde eind juni 771.478 mensen een betalingsachterstand, meldt de organisatie die als doel heeft het bevorderen van het financieel welzijn door het bieden van betrouwbare en veilige informatie.

Dat waren er 6.310 minder dan aan het begin van het jaar. In de afgelopen vijf jaar nam de groep met betalingsproblemen onafgebroken toe. Het ging om een toename van ruim 143.000 naar een totaal van 777.788 begin 2016.

Optimisme over vermindering betalingsachterstanden

Hoewel er sprake is van een trendbreuk en positieve ontwikkeling bij betalingsachterstanden op leningen, is BKR gepast optimistisch. Het palet aan betalingsachterstanden is immers breed en neemt in z’n totaliteit toe. Uit onderzoek blijkt dat vooral het aantal huishoudens met een betalingsachterstand bij de fiscus, een huurachterstand of betalingsachterstanden bij zorgverzekeraars en energieleveranciers toeneemt. Het BKR plaatst bij de afname de kanttekening dat het aantal huishoudens met een betalingsachterstand bij de fiscus, verhuurders, zorgverzekeraars en energieleveranciers toeneemt. Deze schulden worden niet bij BKR geregistreerd.

Rate this post