Berekening aflosboetes van hypotheken zijn onduidelijk

De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil meer inzicht in de rekenmethodes van banken bij kosten voor het hypotheek oversluiten of het vervroegd aflossen van een hypotheek. Volgens de VEH is het onduidelijk hoe banken de hoogte van hun aflosboetes berekenen.

Aanleiding voor de oproep van de VEH zijn nieuwe Europese regels die sinds 14 juli gelden, waardoor het bedrag dat banken kunnen rekenen bij vervroegde aflossing verder aan banden wordt gelegd.

Banken mogen nog altijd kosten zoals het mislopen van rente in rekening brengen, maar mogen daar geen winstopslag meer aan toevoegen.

Transparantere rekenmethodes aflosboetes

Volgens VEH verandert er door de regels in Nederland in principe weinig, omdat de Nederlandse hypotheekmarkt consumenten al meer bescherming biedt dan elders in Europa.

Dit wordt ook door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) onderschreven. Banken moeten volgens de VEH echter wel transparanter worden over hun rekenmethodes en moeten die ook beter op elkaar afstemmen.

Informatieblad geeft duidelijkheid kosten

Onder de nieuwe Europese regels moeten geldverstrekkers meer duidelijkheid geven over hun kosten via een standaard informatieblad. De kosten worden zo beter vergelijkbaar voor consumenten.

Ook moeten kredietverstrekkers zich meer gaan inspannen om een oplossing te vinden voor huiseigenaren met betalingsproblemen.

Eind augustus gaat de vereniging in overleg met toezichthouder AFM over de rekenmethodes.

5/10 - (1 stemmen)