‘Berekeningen boeterente bij hypotheek nog steeds te veel’

Consumenten die hun hypotheek oversluiten worden nog steeds lastig gevallen door te hoge berekeningen van boeterente. In veel gevallen ontbreekt daarnaast heldere uitleg over hoe de boeterente precies is vastgesteld. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Consumentenbond.

In maart heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een richtlijn gepubliceerd over wat geldverstrekkers voor vergoedingen mogen vragen bij het oversluiten van een hypotheek. De AFM heeft aangegeven de netto contante waarde van de gemiste afgesproken rentebetalingen van de geldverstrekker als een goede manier te vinden om de berekening van de vergoeding op een eerlijke en transparante wijze vorm te geven.

Volgens de onderzoekers was dit bedoeld om de consumenten te beschermen tegen onnodig hoge boeterentes. In de praktijk blijkt nu echter dat bij sommige geldverstrekkers de boeterente juist omhoog is gegaan. Dat zijn onder meer het geval zijn bij Rabobank, Obvion en BNP Paribas.

SNS slechts uit de bus

SNS komt van de banken het slechts uit het onderzoek naar boven. Boeteberekeningen zouden daar het meest in het nadeel van de consument uitpakken. Uitsluitend Triodos Bank is een uitzondering op de regel en berekenende nooit te veel boeterente volgens het onderzoeksrapport.

Het concern achter de SNS is De Volksbank en die stelt in een reactie op het onderzoek achter de manier te staan hoe nu de boeterente wordt berekent. Volgens een woordvoerder blijkt deze wel degelijk in lijn te zijn met de nieuwe richtlijnen van de AFM.

Eerder werd al geconstateerd in maart dat banken sinds het ingaan van de nieuwe regelgeving in juli van vorig jaar bij tienduizenden mensen te veel aan boeterente in rekening hebben gebracht. Dat zou per geval gaan om ongeveer 3.000 euro die consumenten terug moeten krijgen. Op basis hiervan hadden direct diverse banken beloofd om consumenten te gaan compenseren en hun berekeningen te gaan aanpassen.

4.5/10 - (1 stemmen)