ACM: Consument heeft recht op begrijpelijke energierekening

Consumenten hebben recht op een energierekening die begrijpelijk en controleerbaar is. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag. De toezichthouder geeft alle energieleveranciers tot 1 juli van dit jaar de tijd om met verbeteringen te komen en heldere energierekening te gaan sturen, aangezien deze nu te onduidelijk zijn.

Op basis van eigen onderzoek van de ACM blijkt dat momenteel twee van de vijf consumenten vinden dat de energierekening te vergelijken is met de informatie van het oorspronkelijke aanbod en de overeenkomst. Daarnaast vinden consumenten dat de informatie op de energienota niet eenvoudig wordt getoond.

Consumenten vinden energierekening lastig te begrijpen

Energierekening blijken voor consumenten inderdaad te lastig te zijn en energiebedrijven overtreden soms wettelijke regels bijkt uit controle van de ACM. Naar aanleiding van een oproep van de waakhond hebben energieleveranciers toegezegd voor de tweede helft van het jaar met verbeteringen te komen.

Heldere energietarieven en voorwaarden zijn een speerpunt voor de organisatie die toezicht houdt op de energiemarkt. Dat komt vanwege het feit dat tarieven worden gebruikt om belangrijke beslissingen te nemen over hun energieleverancier.

In het afgelopen jaar zijn 1,25 miljoen huishoudens overgestapt naar een andere energieaanbieder. Energie vergelijken op basis van prijs is de belangrijkste reden om van energieleverancier te veranderen.

4.5/10 - (2 stemmen)