Kadaster: Aantal verkochte woningen stijgt ook in september

De woningverkopen zijn opnieuw gestegen. In totaal wisselden in september 21.009 huizen van eigenaar. Het Kadaster registreerde bijna 29 procent meer transacties dan een jaar eerder. De huizenverkoop trok in september ook met ruim 5 procent aan ten opzichte van augustus, meldt het Kadaster maandag. In die maand werden nog 19.975 verkochte woningen geregistreerd.

In alle provincies zijn meer woningen verkocht. De grootste toename werd genoteerd in Zeeland (ruim 37 procent). In Friesland was de groei met een kleine 20 procent het kleinst. Vergeleken met de voorgaande maand is ook Zeeland koploper (23 procent). In Zuid-Holland is een daling te zien (-0,8 procent)

Vooral vrijstaande huizen waren afgelopen maand een stuk populairder. Het aantal verkopen lag in september ruim 42 procent hoger dan een jaar eerder. De stijging was het kleinst bij twee-onder-een-kapwoningen (22 procent).

Het Kadaster meldt maandag verder dat het aantal geregistreerde hypotheken vorige maand ongeveer een vijfde hoger uitkwam dan een jaar eerder. Het ging om 28.819 hypotheken. In vergelijking met augustus gaat het om een stijging van ruim 6 procent.

In totaal zijn er vorige maand vijftig executieveilingen uitgevoerd. Dat zijn er bijna 40 procent minder dan in september vorig jaar. Toen waren er nog 83 gedwongen veilingen.

Het Kadaster registreert de transacties van koopwoningen op het moment dat de notaris de overdracht laat inschrijven. Dat is het moment van eigendomsoverdracht.

4.7/10 - (5 stemmen)