Aantal hypotheekaanvragen blijft hoog in juli

Het aantal aanvragen voor een nieuwe hypotheek is in juli met 30 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, naar circa 29.000. Dat meldt het Hypotheken Data Netwerk (HDN) maandag.

Flinke stijging hypotheekaanvragen

Mede door de stijging van vorige maand liep de teller voor heel 2016 op tot 193.800 aanvragen. Dat is 11 procent meer dan in de eerste zeven maanden van 2015.

In juli werden wel 10 procent minder aanvragen geteld dan in de voorgaande maand. Die daling komt vooral door de zomervakantie, die elk jaar voor een dip in de hypotheekaanvragen zorgt.

HDN is een coöperatieve vereniging zonder winstoogmerk op initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen en registreert ruim vier op de vijf hypotheekofferte-aanvragen in Nederland.

Woningmarkt op stoom

De woningmarkt is sinds het dieptepunt in 2013 weer behoorlijk op stoom. In juli meldde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) dat zij nooit eerder zoveel woningverkopen hadden geregistreerd als in het tweede kwartaal.

De NVM schat dat het in de totale koopwoningmarkt gaat om 55.000 transacties, een stijging van 15 procent ten opzichte van een kwartaal eerder.

Ook de prijzen stijgen. Vergeleken met het vorige kwartaal werd voor de gemiddelde koopwoning 2,7 procent meer betaald. De prijsontwikkeling in vergelijking met een jaar eerder is 5,6 procent.

5/10 - (1 stemmen)