100.000 rekeninghouders zetten rood staan uit vanwege BKR-registratie

Meer dan 100.000 rekeninghouders hebben hun betaalrekening aangepast, zodat rood staan niet meer mogelijk is. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Z die nader onderzoek heeft gedaan bij de vier grote banken.

Rood staan massaal uitgezet

Consumenten passen massaal de mogelijkheid om rood te staan aan om vanaf 1 december een BKR-registratie te voorkomen. Afgelopen maand is namelijk aangekondigd dat het Bureau Krediet Registratie (BKR) vanaf 1 december alle kredieten boven de 250 euro, die langer dan één maand lopen, gaat registreren. Rood staan op een betaalrekening valt daar ook onder.

Op deze manier worden mensen met veel kleine schulden eerder opgemerkt, zodat het opstapelen van schulden minder gemakkelijk wordt. Ongeveer 100.000 rekeninghouders hebben bij de vier grote banken rood staan inmiddels van hun betaalrekening uitgezet. Vanwege nieuwe hypotheek regels kan een registratie van bij het BKR ervoor zorgen dat je minder hypotheek kunt krijgen ondanks de huidige lage hypotheekrente.

Veel consumenten hebben actie ondernomen, omdat men het een vervelend idee vindt om bij het BKR geregistreerd te staan. Ook de kans lopen om minder hypotheek te krijgen, vinden veel mensen erg onprettig. Vaak zijn klanten van banken niet bewust van de mogelijkheid om automatisch rood te kunnen staan op hun betaalrekening. Binnenkort starten de banken met het actief informeren hierover.

Betere bescherming consument

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) levert de aanscherping van de regels een betere bescherming van de consument op. “De mogelijkheid om rood te staan wordt vanaf 250 euro geregistreerd, ook al maak je er geen gebruik van. Rood staan kost sowieso vaak onnodig veel geld. Het is vaak beter om structurele roodstand op te lossen door het oversluiten van deze leningen. Op dit moment zijn bijvoorbeeld vier kleine kredieten van 400 euro onzichtbaar voor aanbieders van kredieten. Maar je moet wel 1600 terugbetalen. Vanwege de nieuwe regels kunnen consumenten vanaf 1 december minder extra lenen”,  aldus een woordvoerder van het Nibud.

4.7/10 - (5 stemmen)